Des del principi de la pandèmia, al març de 2020, les biblioteques de Marratxí han augmentat notablement el número de socis. Molts s’han fet el carnet per primera vegada, i també ha augmentat el número de préstecs. “La biblioteca ha resultat ser l’espai de servei públic on els ciutadans han trobat oci, informació, formació i entreteniment. La lectura ha servit de companyia a molta gent durant aquesta etapa que vivim”, explica Maria Juan, coordinadora de les Biblioteques de Marratxí.
Les dues biblioteques municipals, la de Pòrtol i la d’es Pont d’Inca, s’han adaptat a la situació de pandèmia. La biblioteca es fa neta a fons un cop al dia i hi ha gel desinfectant a disposició dels usuaris per taules i cadires. Es manté un aforament limitat, tal com marca la llei i els llibres després de prestar-se passen un dia en quarentena, i posteriorment es fan nets, en compliment dels protocols sanitaris de neteja i seguretat del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament.
“Els usuaris han respost molt bé encara que han perdut espai d’estudi, i d’ús de sala”, explica Maria Juan, que juntament amb Julio Oncala, responsable de la Biblioteca de Pòrtol; Lucia Marí, responsable de la Biblioteca d’Es Pont d’Inca, i Olga Montiel, bibliotecària infantil, formen l’equip de bibliotecaris municipals.
Les biblioteques de Marratxí, que es troben entre les tres primeres de Mallorca en número de préstecs, estan obertes a qualsevol ciutadà, i per la situació del municipi acudeixen molts d’usuaris de Palma que poden trobar llibres, pel·lícules, música, revistes i premsa diària a la seva disposició.
ACTIVITATS DE TARDOR
Durant aquesta tardor les biblioteques de Marratxí han programat quatre activitats adreçades a nins d’entre 6 i 9 anys: un taller de contacontes amb Lego Education; Ma Liang. La història del pinzell màgic; Na Marina a la recerca de la fruita més dolça del món, Habitar Brossa. Unes activitats que han esgotat les seves places disponibles i on els infants poden assistir tot sols, o acompanyats per un adult en cas dels tallers.
TIPUS D’USUARIS
Les biblioteques marrratxineres s’han convertit en un oasi d’evasió per als ciutadans durant la pandèmia. També són freqüentades per opositors, estudiants universitaris, jubilats o cinèfils. “Ve gent de totes les edats, de qualsevol condició a cercar llibres i dvd’s. Els adults són els usuaris més nombrosos, però les famílies amb nins petits també en fan molt d’ús mentre que els adolescents venen a fer deures, per llibres d’oci o per fer préstec de lectures obligatòries”.
Els bibliotecaris conten que la narrativa es presta molt, així com el fons literari infantil. Destaquen també els llibres de creixement personal, de cuina, de política, història o biografies, i també dvd’s.
Com conclou Maria Juan, “les biblioteques són de tots, un servei públic de primera necessitat que en temps de crisi s’utilitza encara més per tal d’evadir-se”.