Les famílies monoparentals de Marratxí tindran exempcions en les taxes públiques municipals

692

L’Ajuntament de Marratxí ha aprovat en el ple de novembre una moció en suport als drets de les famílies monoparentals de les Balears. El text proposa entre altres punts que aquests nuclis familiars comptin des del primer fill amb exempcions i bonificacions en les taxes i preus públics municipals.

La moció ha estat impulsada per l’equip de govern municipal a petició de l’Associació de Mares monomarentals d’Eivissa i Formentera. Tots els partits a excepció de VOX han donat suport a la iniciativa.

El batle Miquel Cabot ha anunciat que en el pròxim ple de desembre ja s’inclouran dins les ordenances municipals les exempcions i bonificacions en les taxes i preus públics, com els de les piscines municipals o les escoles d’estiu.

D’aquesta manera, les famílies monoparentals de Marratxí gaudiran de la mateixa protecció que ja tenen les famílies nombroses al municipi.

“En l’actual context econòmic”, argumenta la moció, “les administracions públiques han d’ampliar la xarxa de suport de les famílies monoparentals, millorant el sistema de conciliació de la vida familiar i laboral, i assegurant la igualtat d’oportunitats dels infants amb un sol progenitor”.

La moció s’empara en la Llei de 31 de juliol de 2018 del Parlament de suport a les famílies. Aquesta norma reconeixia de manera específica les famílies monoparentals, i els adjudicava una situació de protecció i atenció específiques, utilitzant factors de priorització com la renda.

La moció també estableix que a les famílies monoparentals “se’ls garanteixi l’accés prioritari al conjunt de programes i serveis públics que presten les administracions públiques i el sector públic”.

Segons un estudi realitzat el 2021 per la European Anti-poverty Network (EAPN), que esmenta el text, a Espanya el 10,37% de les llars són monoparentals, i un 81,35% dels progenitors són dones. Abans de la crisi, quasi la meitat de les llars monoparentals vivia en situació de risc de pobresa i exclusió social. Una situació que s’ha agreujat amb la pandèmia de la Covid-19.