L’Escola Vella del Pont d’Inca ha estat completament rehabilitada després d’una inversió municipal de 320.000 euros. Les obres, que s’han perllongat durant sis mesos, han consistit en la rehabilitació de parets, falsos sostres i la substitució d’antigues finestres de fusta per noves finestres d’alumini. S’han construït també banys adaptats i s’han renovat totes les instal·lacions.
La superfície útil de l’edifici és de 340 metres quadrats. Durant la reforma s’han remodelat les tres aules (dues d’elles de 82 metres quadrats i una altra de 27 metres quadrats), s’han reformat i adaptat els banys i també s’han reconstruït totalment les façanes que es trobaven molt deteriorades.
L’edifici de l’Escola Vella es va construir als anys 30 i té una configuració en planta única de 1.628 metres quadrats. Compta amb un cos rectangular principal al qual s’annexen perpendicularment altres dos d’igual volumetria que queden unificats mitjançant un porxe.
L’Escola Vella del Pont d’Inca és la seu habitual de l’Espai Jove d’Es Pont d’Inca i del Club d’Esplai d’Utopia. A més l’Ajuntament també cedeix els seus espais a diferents associacions. Fa deu anys, l’Escola Vella va servir de seu provisional de l’Institut d’Educació Secundària de Sant Marçal mentre duraven les obres de l’institut
Símbol republicà
La recuperació de l’Escola Vella del Pont d’Inca suposa una fita important tant per al municipi com per al mateix Ajuntament. I ho és per una qüestió simbòlica, la que es refereix a la recuperació d’un edifici emblemàtic per a la Memòria Històrica. La seva rehabilitació també té un valor pel futur ús que se li donarà com a equipament juvenil d’oci i temps lliure educatiu.
L’Escola Vella de Pont d’Inca és un edifici històric i catalogat que encarna els ideals educatius republicans. Aquests valors educatius foren impulsats per alguns governants municipals que convertiren la difusió d’un ensenyament públic i laic en un dels seus objectius prioritaris. Les institucions governades per republicans i socialistes es preocuparen per crear noves escoles, i per millorar les condicions dels edificis, fent plans per construir-ne de noves o agilitzant la construcció de les ja programades per corregir el dèficit que hi havia.
A principis del segle XX apareix una figura cabdal en la renovació educativa que havia rebut una influència notable de la Institución Libre de Enseñanza: Joan Capó Valls de Padrines, mestre i inspector. Fou el promotor de la Magna Assemblea de batles de les Illes (10 de juny de 1926) per tal de sol·licitar la creació d’edificis escolars a tots els municipis illencs. A conseqüència d’aquesta iniciativa el govern va facilitar la creació de nombrosos edificis escolars, especialment a pobles de Mallorca.
A partir d’aquesta reunió el consistori marratxiner, encapçalat pel seu batle Bartomeu Ramis Vidal, posa fil a l’agulla i decideix emprendre la construcció de quatre nous edificis escolars tots ells inaugurats el dia 17 de novembre de 1929: Escola de Pòrtol, Escola del Pla de na Tesa, Escola de sa Cabaneta i Escola del Pont d’Inca. Després de la II República, cau tot aquest projecte educatiu. Els mestres, homes i dones, són represaliats. Els mestres de Marratxí també foren sancionats.
Reforma respectuosa
L’edifici va continuar amb un ús educatiu durant la dictadura franquista i també amb l’arribada de la democràcia. Però amb el pas del temps i amb l’ús quotidià havia patit un important deteriorament. Ara s’ha fet una reforma integral, però molt respectuosa amb el projecte original: en total s’han rehabilitat cinc sales, els porxos, els banys i el jardí exterior.
Amb la realització de les obres de reforma i conservació de l’edifici es garantirà la preservació del llegat republicà, alhora que es podrà destinar a usos de lleure educatiu.
La destinació de l’edifici és ser un equipament juvenil on es facin activitats de temps lliure per a infants i joves. Aquestes activitats són del sector públic, dirigides per l’àrea de Joventut municipal, com Espai Jove d’Es Pont d’Inca i el Centre d’Informació Juvenil; i també del sector de l’associacionisme juvenil, perquè hi ha una cessió d’espai al club d’esplai Utopia Jovent. També es podran cedir sales per a reunions a les entitats de l’entorn del Pont d’Inca.
Així, noranta anys després de la seva construcció l’Escola Vella d’Es Pont d’Inca reneix i recupera el seu esperit original, però plenament adaptada als temps actuals i als requisits de confortabilitat i seguretat que requereix un edifici d’aquestes característiques. Pròximament, l’Escola Vella tornarà a ser un bullir de gent jove, d’associacions i de clubs d’esplai. Aquesta escola, que va ser un símbol educatiu, a més d’un edifici catalogat i històric d’Es Pont d’Inca recupera la seva esplendor per ser un edifici de present i de futur, aquesta vegada per posar-se al servei dels marratxiners com a equipament juvenil d’oci i temps lliure educatiu.