“Maleta viatgera”: 19 llibres itinerants per educar en igualtat

699

La maleta viatgera és un projecte de l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament que conté 19 llibres dirigits a nins i nines d’entre 4 i 12 anys. Uns llibres que circul·laran per tos els centres educatius del municipi per educar en igualtat i visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història. Tots els centres educatius que ho demanin rebran aquesta maleta en forma de préstec col·lectiu i rotatori. Conté un lot de 19 contes, llibres i àlbums il·lustrats a més d’altres recursos coeducatius per poder treballar a classe. És una selecció per transmetre uns valors i unes actituds respecte a la superació dels esterotips de gènere i el tracte no sexista, amb l’objectiu d’educar en igualtat.


La “maleta viatgera” pretén visibilitzar les dones que han trencat estereotips i que molt sovint han quedat arraconades a la història, malgrat haver romput límits en camps com les arts, la ciència o els esports, com puguin ser Marie Curie, Agatha Christie, Eleanor Roosevelt, Angela Merkel o Beyoncé. Entre els dinou llibres, hi ha títols com “Les nenes seran el que vulguin ser”, de Raquel Díaz Reguera, dirigit a nins i nines de 7 anys; “Dones Extraordinàries que van canviar el món, de Kate Pankhurst, dirigit a nins i nines de 8 anys; o “Les princeses més valentes”, de Dolores Brown i Sonja Wimmer, a partir de 4 anys.


“Dones úniques”, de Montse Barderi i Violeta Crespo, dirigit a nins a partir de de 12 anys, recull 86 narracions curtes on presenten un seguit de dones de Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana, de totes les èpoques i professions, que han realitzat aportacions rellevants en àmbits com la ciència, les arts, els esports o l’activisme com Mercè Rodoreda, Montserrat Caballé, Maria del Mar Bonet, Emma Vilarasau, Montserrat Roig o Andrea Motis, però també de dones desconegudes com Raimonda Matavacas o Dolors Monserdà.


Les escoles interessades en participar en aquest projecte han d’emplenar un formulari digital i sol·licitar el prèstec durant quinze dies, que es pot perllongar durant quinze dies més. I si és necessari es posarà en marxa un altra maleta viatgera perquè cap centre es quedi sense aquest material. Aquest projecte s’emmarca en les accions previstes en el Pla Estratègic d’Igualtat amb la finalitat de promoure i millorar les actituds igualitàries i d’oposició a la violència masclista des de les aules, ja que l’educació és una eina de la qual disposem per a la transmissió dels valors d’igualtat.


El batle de Marratxí, Miquel Cabot, s’ha mostrat confiat en què “serveixi per abordar la igualtat des de distintes perspectives i així poder lluitar contra xacres de la nostra societat com pugui ser la violència masclista”. La regidora de Serveis Socials, Igualtat i Educació, Aina Amengual, ha subratllat que amb aquesta iniciativa posam de relleu a aquestes dones que han estat oblidades durant la història, inclús en els libres de text, que durant molts d’anys han exclòs a les dones, i això és una manera de compensar i de posar de relleu dins les aules tota la bona feina que han fet les dones”.