Marratxí Xarxa Comunitària, un aliat per als més necessitats de Marratxí

411

Marratxí Xarxa Comunitària és un projecte de l’àrea de Serveis Socials que va néixer el 2021 per atendre a diversos serveis de població de Marratxí. Es tracta de donar suport a diferents col·lectius, en especial, a famílies o persones que viuen soles, a persones majors en risc d’exclusió social i famílies amb menors o amb dificultats per al manteniment de la seva llar. “La finalitat és que puguin millorar la seva qualitat de vida i de benestar a nivell individual, familiar i social.

Entre els objectius podem trobar el suport a les activitats de la vida diària o en la cura personal i de la llar, suport en les gestions amb l’administració local o autonòmica, la incorporació de les noves tecnologies, acompanyament a famílies nouvingudes per entrar en contacte amb associacions del municipi, entre d’altres…”, explica Jordi Alfonso, treballador social del projecte comunitari Marratxí en Xarxa.

Procés

Qualsevol persona pot contactar amb Serveis Socials i comunicar la situació en la qual es troba el seu veí o veïna, un familiar o un conegut. Un treballador social de departament de Serveis Socials, prèvia conformitat de la possible persona beneficiaria, es desplaça al domicili de la persona i li explica el projecte i es pacta un pla de treball. Es tracta d’intervencions adaptades a les necessitats de cada usuari.  “Hi ha usuaris que sol·liciten anar a caminar una estona a la tarda, n’hi ha d’altres que simplement volen companyia i passar una estona agradable, també es realitzen petites compres tant a establiments com a farmàcies, gestions amb l’administració, amb entitats bancàries, etc., conta Alfonso.

El projecte està format per un treballador social i per dues treballadores familiars i en un futur es pretén comptar amb la col·laboració d’associacions de voluntaris per tal de poder oferir el servei a un major nombre de persones. Després de la primera visita del treballador social, la treballadora familiar es posa en contacte amb la família o amb la persona usuària i li comunica quin dia i a quina hora farà la visita.

Marratxí en Xarxa es defineix com un servei d’acompanyament no com un servei de companyia. “No som aquells que realitzen els encàrrecs, ni els que fan companyia, sinó que som aquelles persones que acompanyen en la realització de l’encàrrec, afavorint d’aquesta forma l’autonomia i l’autodeterminació de les persones usuàries.  Nosaltres no decidim què és el que hem de fer, sinó que són els mateixos usuaris que determinen el que necessiten, a partir d’aquí, ens adaptem a les seves necessitats individuals, i els recolzem en el seu desenvolupament”; puntualitza Alfonso.

Actualment, totes les intervencions que es fan des d’aquest servei són individuals, tot i que en un futur la intenció és dur a terme intervencions grupals i comunitàries amb persones de la mateixa barriada i amb problemàtiques semblants. Per exemple, organitzar un grup per sortir a caminar les tardes, afavorint tant la salut de les persones, com la seva socialització amb altres persones del seu entorn.

Un altre dels objectius és oferir suport i tranquil·litat no només als usuaris, sinó també a les seves famílies. “Intentem mantenir el contacte amb ells per tal que estiguin assabentats de totes les intervencions que es realitzen al domicili. A més, també serveix per tenir un contacte més estret amb la gent que viu sola i poder informar a la família dels canvis que es van detectant amb el pas del temps”, subratlla aquest treballador del projecte Marratxí en Xarxa.

Aquest servei té un valor afegit perquè no només consta de les intervencions concretes que necessita cada usuari, sinó que es fa una tasca paral·lela amb altres entitats com centres de salut, hospitals, oficines de l’administració, etc. amb la finalitat de donar una resposta més efectiva i adequada a les necessitats de cada persona. “Per exemple, si detectem que hi ha una mancança a nivell de medicació es comunica a la família, si n’hi ha, i es comença a intervenir des del nostre servei ens posem en contacte amb el Centre de Salut per tal d’obtenir l’informe mèdic o una pauta farmacològica per tal d’ajudar a la persona que té dificultats amb la seva medicació”, conclou Jordi Alfonso.