L’Escola de Ceràmica és part important del projecte d’investigació ‘Re-construir ciutat. La mirada escultòrica al lloc que habitam’, impulsat per la Universitat de les Illes Balears i que tendrà com a eix vertebral una gran maqueta, de 24 metres quadrats, per mostrar la configuració del barri palmesà de Nou Llevant i Soledat Sud de Palma.
Aquesta maqueta s’està elaborant amb peces fetes amb fang a la mateixa Escola de Ceràmica, sota la coordinació de Joan Pere Català i la participació activa de l’alumnat de sisè de Primària del CEIP Costa i Llobera, de Pòrtol, i del CEIP Pintor Joan Miró del mateix barri de La Soledat. “La maqueta, l’anam fent d’acord amb els plànols de l’arquitecte del projecte, Francisco Cifuentes, bon amic i una persona amb moltes inquietuds respecte dels materials que s’usen a la construcció. Ell és qui va pensar en mi per col·laborar en el projecte, i jo ho vaig fer extensiu a l’Escola de Ceràmica”, comença explicant Català.
Per dur a terme aquestes feines, que comportaran la ‘construcció’ d’unes 250 peces i es perllogaran més enllà del mes de febrer, els espais expositius del Centre cultural s’Escorxador s’han habilitat com a tallers.
El fang amb el qual l’alumnat de sisè de Primària dels dos centres educatius és d’un to blanc grisós. L’Escola n’usarà uns dos mil quilos per completar la maqueta, que inclourà els distints immobles del barri en qüestió. La cocció, com el mateix Català va explicar a l’alumnat del Costa i Llobera, es du a terme a uns 1.300 graus. “Volem en tot cas que qui observi la maqueta tengui clar que l’han fet mans humanes i no unes màquines. No seran peces perfectes, però sí que el conjunt serà harmònic respectant els plànols de l’arquitecte”.
Al seu costat, la professora de plàstica dels alumnes del Costa i Llobera, Antònia Picó, reivindica aquest tipus d’activitat. “Estaria molt bé tenir possibilitats de fer coses com aquesta. En aquest cas, tenim l’avantatge de ser al davant mateix de l’Escola de Ceràmica; això per una banda; per l’altra hem d’aprofitar que som la terra del fang. En definitiva, una experiència molt positiva per a l’escola”.
La maqueta s’exposarà a l’Escorxador, la seu de l’Escola de Ceràmica de Marratxí, durant les dates de la Fira del Fang. Posteriorment, una vegada estigui totalment acabada, serà objecte d’una exposició itinerant al Museu Krekovic de Palma i la mateixa Universitat de les Illes Balears.