Usuaris d’Aspace, l’artista urbà Sath i l’Ajuntament de Marratxí inauguren el mural del projecte ‘Un llibre, una aventura’

217

Durant el curs 2023-2024, l’alumnat ha treballat en la lectura de diversos contes i ara han plasmat les diferents maneres en què els nens i nenes amb paràlisi cerebral poden llegir i expressar-se

L’artista mallorquí Sath, conegut pel seu art urbà i mural, els ha guiat en tot el procés i ha intervingut en l’elaboració ubicada a Ses Cases Noves

Ses Cases Noves lluirà a partir d’avui un mural titulat “Un llibre, una aventura”, elaborat per els usuaris d’Aspace i els alumnes del CEIP Blanquerna de Marratxí. Al llarg del matí s’ha pintat l’espai, cedit per l’Ajuntament de Marratxí, situat a l’avinguda Gabriel Maura de Ses Cases Noves. L’artista urbá Sath ha dirigit la intervención mural.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència del regidor d’Economia i Educació, Xisco Ferrà, i la regidora de Comerç, Odette Torres, a més de representants de les entitats participants i de les empreses col·laboradores.

Ferrà assegura que l’experiència per a l’alumnat és molt positiva: “És una activitat interessant perquè Aspace col·labora amb els alumnes del CEIP Blanquerna, que els ajuden a pintar. Tenir l’artista Sath és un luxe per a nosaltres i per als nens”. Tant l’alcalde, Jaume Llompart, com el regidor d’Educació es van reunir fa uns mesos per trobar el lloc idoni per al mural. Segons Ferrà, “van venir a explicar-nos el projecte i ens van fer la petició d’una paret per poder plasmar l’obra. Hem considerat que aquest és un lloc de pas de moltes persones, que podran veure el projecte d’aquests al·lots”.

Per la seva banda, Odette Torres ha assegurat que “estem encantats que els alumnes vinguin a plasmar el seu art en un mural que podem gaudir en aquesta zona, que hem millorat amb un parc inclusiu, reformes en el centre comercial, ampliació de la vorera i el mobiliari urbà, en un entorn on hi ha escoles i residències. Amb aquest mural podem posar la cirereta del pastís. És un honor tenir Aspace plasmant la seva creativitat juntament amb els alumnes”.

Marta Marco, directora dels Serveis d’Infància i Adolescència d’Aspace, ha destacat la importància d’aquesta activitat comunitària per als usuaris: “És un projecte que s’ha dut a terme al llarg del curs escolar, hem tingut l’artista Sath a la nostra escola, i va estar fent els dibuixos amb ells. S’han estampat en unes bolses de tela i avui han pogut pintar-los sobre el bocet al mural, cosa que és molt satisfactòria per a ells”.

Segons Aspace, l’activitat té una part de desenvolupament artístic i de socialització, a més de compartir un espai públic i fer una activitat a l’aire lliure col·laborant amb els alumnes del CEIP Blanquerna, amb els quals fan altres accions al llarg de l’any.

A més, aquest és un projecte literari amb el lema “Un llibre, una aventura”. Cada aula va escollir uns contes que s’han reflectit en l’obra pictòrica, com la ‘Llegenda de Sant Jordi’, ‘En Patufet’ o el ‘Flautista de Hamelin, que han pintat els usuaris. “M’ha agradat pintar, ajudar a vendre les bosses i compartir-ho amb tots. Sath ens ha ensenyat que cal passar-ho molt bé pintant”, ha assenyalat una de les usuaries d’Aspace.

Sath, l’artista convidat, ha col·laborat amb el centre des del primer dia: “El procés va començar amb tallers participatius creatius en els quals es van representar tres històries de contes populars elegits entre Aspace i jo. S’han il·lustrat tres dissenys per fer unes bosses. Els alumnes són molt creatius i ha estat molt interessant barrejar les meves imatges de referència amb el seu estil personal. Els dissenys finals s’han usat avui, en gran format, per a l’espai públic”.

L’il·lustrador i artista gràfic ha mostrat el seu compromís amb els projectes socials al llarg de la seva carrera. “M’interessen molt els projectes participatius, inculcar creativitat i valors, molts d’ells descobreixen que els encanta pintar i aquest projecte és una manera d’inclusió social. Podem transformar la paret, aquesta avinguda, però aquest tipus de projectes sobretot poden transformar les persones, tant els participants, que cada vegada que passin per aquí s’en recordaran d’aquest dia tan especial, com els vianants que els desperti curiositat i es demanin què és aquest projecte”.

També han assistit els alumnes del CEIP Blanquerna, que han participat activament en aquesta iniciativa juntament amb l’alumnat de Serveis Educatius d’Aspace.

El mural és una expressió artística col·lectiva que simbolitza les diferents maneres en què els nins i nines amb paràlisi cerebral poden llegir i expressar-se. Segons Aspace, “la inauguració d’aquesta obra no només celebra la capacitat creativa d’aquests alumnes, sinó que també busca sensibilitzar la comunitat sobre la importància de la inclusió i la diversitat”.

Sobre el projecte

‘Un llibre, una aventura’ és un projecte d’innovació educativa i sensibilització social que té com a objectiu donar visibilitat al col·lectiu de persones amb Paràlisi Cerebral, promovent la seva inclusió en la societat a través de l’art. Durant el curs 2023-2024, els alumnes i les alumnes han treballat en la lectura de diversos contes i han plasmat la seva comprensió i creativitat en obres d’art sota la guia de l’artista Sath.

Sobre l’artista

Sath (Mallorca, 1983) és un artista gràfic que, després de diversos anys com a pintor autodidacta, va començar la carrera de disseny gràfic el 2004 a Palma. Al llarg del seu recorregut artístic, les seves obres murals han anat omplint espais amb pintures reivindicatives per la igualtat, el medi ambient i els animals o la lluita contra les desigualtats econòmiques o socials tant a Mallorca (Felanitx, Sa Coma, Manacor, Son Servera, Alaró) com a Bangkok i Mae Sot (Tailàndia), aquestes últimes juntament amb l’ONG Save the Children. També és conegut per les seves pintures d’art urbà a Barcelona i ha elaborat obres pictòriques a Sidney i Dubai.

Sath utilitza elements figuratius per crear obres acolorides lleugerament surrealistes, i situacions o accions impossibles, però sense deixar de banda el missatge. Persegueix la idea de la recontextualització com a eina per construir nous significats. Utilitzant pintura en spray i acrílica com a tècniques favorites per acolorir des del 2002, aquest comunicador visual comparteix la seva curiositat i els seus pensaments a través de la pintura, ja sigui en llenços o fent un ús diferent de l’espai urbà principalment fora del context dels llocs tradicionals d’art.